از گذشته تاکنون راه های متنوعی برای اندازه گیری مسافت ها،طول و عرض اجسام و… استفاده می شده؛ حتما تا حالا به این مشکل برخوردید که برای اندازه گیری جایی یا مکانی، اندازه متر کافی نیست و گاهی باید دو متر در دسترس باشد تا بتوان به طور دقیق تر محاسبه کرد؛ به دلیل همین مشکلات رفته رفته این مترها جای خود را به دستگاه های پیشرفته، که هوشمند نیز هستند داد. متر لیزری از جمله این ابزارهای اندازه گیری است، که با استفاده از لیزر، اندازه ی فاصله دریافتی را، ارائه می دهد و مهندسان به دلیل ظرافت کاری، به کاربرد متر لیزری در فعالیت های خود به خوبی واقف هستند. در این مقاله قصد داریم به شما بگوییم متر لیزری چیست؟ و مزایا و معایب مترلیزری را بیان کنیم:
متر لیزری چیست؟
به ابزاری که با استفاده از پرتو لیزر فاصله اجسام را اندازه گیری می کند، متر لیزری گفته می شود؛ که با نام های فاصله سنج و یا مسافت سنج هم شناخته می شود. متر لیزری یک وسیله کوچک، سبک و ساده می باشد که با فشردن تنها یک دکمه می تواند طول، سطح، حجم، زاویه، رابطه فیثاغورثی و غیره را برای شما محاسبه کند. این دستگاه براساس پالس لیزر به صورت یک پرتو باریک به سمت جسم مورد نظر کار خود را شروع می کند و سپس زمانی که صرف می شود تا پرتو از هدف مورد نظر منعکس و یا بازتابیده شود و به سمت فرستنده برگردد، فرآیند اندازه گیری را انجام می دهد. در واقع این متر زمان بین تابش و بازتاب نور را اندازه گیری می کند و به فاصله تبدیل می کند.
متر لیزری دارای چه قابلیت هایی می باشد؟
متر لیزری هم مانند سایر دستگاه ها دارای قابلیت هایی است، که همین قابلیت ها سبب محبوبیت این دستگاه در بین افراد شده است، این قابلیت ها شامل موارد زیر می باشد:
- دقت در اندازه گیری: تلورانس همان خطای اندازه گیری متر لیزری است، که به صورت یک عدد و با علامت مثبت و منفی روی هم بیان می شود. در واقع هر چه این عدد کمتر باشد دقت متر بیشتر است.
- دامنه ی اندازه گیری: دامنه ی اندازه گیری توانایی متر لیزری را در اندازه گیری بیان می کند. معمولا این عدد با مقدار کمینه 0.5 متر و بیشینه تا 250 متر است.
- قابلیت های ارتباطی: مدل های گران تر متر لیزری، قابلیت اتصال از طریق بلوتوث یا وای فای به گجت های مختلف را دارند.
- قابلیت های افزوده: متر های لیزری علاوه بر اندازه گیری قابلیت نشان دادن تراز، هم سطحی و شیب را هم دارند، که بسیار پرکاربرد می باشد. هم چنین متر های لیزری، خاصیت قطع اتوماتیک لیزر یا خاموش شدن متر لیزری را هم دارند، که مدت کاربرد آن را تا 6 ساعت افزایش خواهد داد. توجه داشته باشید که صفحه نمایش رنگی یا سیاه و سفید یا تاچ هم از قابلیت هایی می باشد که در متر لیزری می تواند وجود داشته باشد.
- حافظه دستگاه: برخی از متر های لیزری، آخرین مقدار های ثبت شده را در خود ذخیره می کنند. هم چنین مدل هایی از آن هم تصویر های عکس برداری شده از محیط مورد نظر را هم ذخیره می کنند.
- محاسبات اضافه: از جمله قابلیت هایی که در بیشتر متر های لیزری وجود دارد، محاسبه مقادیر سطح، حجم، جمع و تفریق مقادیر، فیثاغورث، مقدار ماکزیمم، مینیمم و متوسط می باشد.
- کلاس لیزر: کلاس لیزر عددی بین یک تا چهار می باشد، که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند. برای متر های لیزری معمولا از کلاس دو لیزر استفاده می شود. در این کلاس، چنین لیزر هایی در قسمت بینایی کار می کنند و توان خروجی آن یک میلی وات می باشد. این لیزر ها ذاتا ایمن نیستند؛ اما خطر های آن را می توان با مرحله های نسبتا ساده ای کنترل کرد.
متر لیزری چه کاربرد هایی دارد؟
کاربرد متر لیزری بسیار گسترده است؛ در نقشه برداری های کوچک تا اندازه گیری های دقیق در سطحی وسیع از آن ها استفاده می شود. اما به طور کلی متر های لیزری در عملیات ساخت و ساز، صنایع نظامی مانند برد و هدایت اسلحه و ضد موشک، عمق سنجی زیر اقیانوس، سامانه مدیریتی انبار و پروسه خط تولید صنایع فولاد و غیره کاربرد های فراوانی دارند. علاوه بر موارد گفته شده کاربرد متر لیزری در ساختمان ها شامل موارد زیر می باشد:
- ساخت و نصب پانل، کمد
- نصب کاغذ دیواری و شابلون
- استفاده در فرآیند دیزاین های داخلی
- سقف و کف کاذب و رابیتس بندی
- نصب دیواره های کاذب و پارتیشن بندی
- نصب و تراز انواع فریم ها، قاب و ستون
- نصب و مطابقت اندازه درب و پنچره ها
- نصب کابینت، قفسه و سرویس های بهداشتی
- مورد استفاده برای پروژه های بافت های فرسوده
- نصب و اتصال به دیوار مانند عکس و پوستر، شیرآلات
- نصب انواع اتصالات برقی، لوستر و چراغ، کلید و پریز
- در پروژه های عمرانی هم برای نظارت و بررسی های بیشتر عملکرد پیمانکاران و مهندسین کاربرد دارد.
استفاده از متر لیزری چه مزایایی دارد؟
استفاده از متر لیزری هم مانند ابزارآلات و دستگاه های دیگر مزایای زیادی دارد که شامل موارد زیر می باشد:
- میزان خطای انسانی کم می شود.
- هزینه های اجرایی و نیروی انسانی کاهش می یابد.
- وزن متر لیزری، قیمت و پیچیدگی آن بسیار کم می باشد.
- نیازی به نگهداری سر متر توسط شخص دیگری نمی باشد.
- این دستگاه قابلیت برآورد متراژ تا 250 متر طول را دارد.
- امکان محاسبه حجم و مساحت به غیر از محاسبه طول را فراهم می کند.
- کاربرد این دستگاه در صنعت ساختمان بسیار ساده و راحت می باشد.
- متر لیزری دارای دقت بالایی می باشد و سرعت در اجرا را بالا می برد.
- از دوباره کاری و مصرف بی مورد مصالح ساختمانی هم جلوگیری می کند.
- متر لیزری بسیار سبک می باشد و استفاده از آن هم بسیار ساده و آسان می باشد.
- متر لیزری امکان دسترسی به نقاط دور دست از جمله سقف و هم چنین اندازه گیری ارتفاع را فراهم می کند.
معایب متر لیزری
تمامی ابزارآلاتی که امروزه وجود دارند علاوه بر مزایای فراوانی که دارند دارای معایب انگشت شماری هم می باشند که متر لیزری هم از این قاعده مستثنا نمی باشد و دارای مزایای فراوان و معایب انگشت شمار می باشد که معایب آن شامل موارد زیر می باشد:
- با استفاده از متر های لیزری نمی توان مکان های قوسی شکل را اندازه گیری کرد.
- متر لیزری دارای محدودیت استفاده می باشد و باید مکان مورد نظر بدون مانع و همراه با دید مستقیم باشد.
- توجه داشته باشید که در فاصله های طولانی پرتو های لیزر به دلیل مجاورت نور لیزر با حباب های موجود در هوا، دچار واگرایی می شود.
- با توجه به این که شدت انعکاس نور در جسم های مختلف متفاوت می باشد، جسم هایی که تمایل به جذب یا پراکندگی نور دارند، احتمال برگشت نور به دستگاه فرستنده را کاهش می دهند، که در چنین شرایطی باید از دستگاهی با امکان جابه جایی فاز استفاده کنید.
نکته ی مهم در انتخاب متر لیزری چیست؟
مهم ترین نکته ای که در انتخاب متر لیزری اهمیت زیادی دارد، میزان برد متر لیزری یا متراژ مفیدی می باشد، که متر لیزری باید آن را پوشش دهد. برد در متر لیزری در مدل های مختلف بسیار متفاوت می باشد. متر ساده، حدودا 20 متر برد دارد، برد متر پیشرفته تا فاصله 250 متری را اندازه گیری می کند. امروزه برد اکثر متر های لیزری موجود در بازار، حدود 30 تا 90 متر است. اگر شما متر لیزری را برای کار های ساده می خواهید، متر لیزری با برد 20 متر مناسب می باشد و نیازی به هزینه ی اضافی برای خرید متر ضد آب یا ضد ضربه نمی باشد. هم چنین متر میان رده، برای اندازه گیری فضا های وسیع تر تا متراژ حدودا 800 متر مربع، با زوایا و اتاق های بیشتر نیاز شما را برطرف می کند. در آخر توجه داشته باشید، که برای کار های پیشرفته مانند پیمانکاران ساختمانی، راه سازی و عمرانی به متر لیزری با دقت عمل بالاتر و برد بیشتر نیاز می باشد، تا بتوانید فضا های وسیع تر را اندازه گیری کنید.
چه نکاتی را هنگام خرید متر لیزری باید در نظر گرفت؟
شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که هنگام خرید متر لیزری چه نکاتی را باید مد نظر داشته باشید تا خریدی ایده آل و با کیفیت را تجربه کنید. در هنگام خرید متر لیزری باید نکات مهمی را در نظر داشته باشید از جمله:
- منبع تغذیه
- دقت عمل متر لیزری
- داشتن کیف مقاوم و محافظ
- داشتن یا نداشتن باتری اضافه
- قابلیت نصب اپلیکیشن های مخصوص
- قابلیت انتقال داده به گوشی های هوشمند
- میزان مقاومت در برابر شرایط نامناسب جوی
- میزان حافظه داخلی که به شما امکان ذخیره سازی اندازه گیری را بدهد.
ویژگی های متر لیزری دوربین دار
همان طور که گفته شد متر های لیزری ابزاری برای محاسبه طول، سطح، جسم، زاویه و غیره می باشند اما متر های لیزری دوربین دار دارای ویژگی های خاص مربوط به خود می باشند. یکی از مهم ترین ویژگی هایی که این متر های لیزری دارند، دوربین با زوم سه مرحله دیجیتال است که به کاربر امکان دید بهتر در مسافت های دور را می دهد. هم چنین این دوربین ها دارای تمام ویژگی های زیر نیز می باشند:
- دارای کلاس لیزر2 است.
- قابلیت محاسبه براساس فرمول فیثاغورث را دارد.
- قابلیت محاسبه با توابع نقاشی و پیاده سازی را دارد.
- توانایی محاسبه محیط، مساحت، فاصله، قطر، جمع، تفریق و حجم را دارد.
- کاربران آن می توانند برای اندازه گیری به فوت، اینچ و متر از متر لیزری دوربین دار استفاده کنند.
- دارای صفحه نمایشگر رنگی می باشد که همین امر به دید بهتر اعداد در آفتاب کمک می کند.
- دارای شیب سنج، حافظه 90، محاسبه پوسته، اندازه گیری از ابتدا و انتها و غیره می باشد.
- دارای باتری لیتیوم با خاصیت شارژ شوندگی است که مدت زمان زیادی شارژ را نگه می دارد هم چنین این متر لیزری زمانی که کار نکند به صورت اتومات خاموش می شود.
نحوه ی کار با متر لیزری به چه صورت می باشد؟
برای کار با متر لیزری، دستگاه را در ابتدای طولی که می خواهید اندازه بگیرید قرار داده و سپس پرتو لیزر را تا انتهای هدف قرار دهید تا به یک جسم برخورد کند. اگر دیوار، میله یا اشیای مشابه در دسترس شما نمی باشد، می توانید هدف را در نقطه ای که می خواهید اندازه گیری کنید، انتخاب کنید. زمانی که لیزر در نقطه مناسب قرار گرفت، دکمه را فشار دهید. به این صورت متر لیزری فاصله را محاسبه می کند و آن را روی نمایشگر خود نشان می دهد. در واقع محاسبه از طریق اپتیک دقیق و فیزیک لیزر با استفاده از روش تغییر فاز انجام می شود که در آن لیزر به جسمی برخورد کرده و بازتاب آن را با پرتوی ارسال شده مقایسه می کند حتی امکان دارد با استفاده از نبض نوری انعکاس برگشت را محاسبه کند. توجه داشته باشید که در هر دو صورت، محاسبه دقیق انجام می شود. هم چنین در برخی از متر های لیزری می توانید فاصله های متعددی را اندازه گیری کنید و به طور اتوماتیک آن ها را به هم اضافه کنید.
جمع بندی
اگر مقاله بالا را به درستی مطالعه کرده باشید، اکنون می دانید که متر لیزری چیست؟ و با کاربرد متر لیزری در صنایع مختلف آشنا شدید؛ متر لیزری هم مانند دیگر ابزارهای صنعتی مزایا و معایبی دارد، که در این مقاله به توضیح آن پرداختیم، که باید قبل از کار با این ابزارهای حرفه ای آن را بدانیم و از همه زوایای کار با این دستگاه ها اطلاع کافی داشته باشیم.