معمولا زمانی که نام تورچ جوشکاری به میان میآید، اولین سوالی که به ذهن افراد خطور میکند این است که تورچ جوشکاری چیست؟ و کاربرد تورچ جوشکاری چه مواردی هستند؟ تورچ جوشکاری (Welding Torch) در واقع دستگاهی است که از آن جهت ذوب کردن و اتصال فلزات به یکدیگر استفاده میکنند.
همانطور که میدانید امروزه پایه و اساس بسیاری از صنایع را فلزات میچرخانند و به صورت کلی بیشتر صنایع با انواع فلزات سروکار دارند. تورچ جوشکاری به چنین صنایعی کمک میکند تا اموری مانند ذوب شدن و اتصالات قوی فلزات، به سرعت و به راحتترین شکل ممکن انجام شود. باتوجه به نوع جوشکاریها و فلزات مختلف، امروزه انواع تورچ جوشکاری روی کار آمده است.
چنانچه شما هم به دنبال دستگاهی برای جوشکاری دقیق و قوی فلزات هستید، پیشنهاد میدهیم حتما تا پایان این مقاله با ما همراه باشید. در ادامه به بررسی صفر تا صد تورچ جوشکاری و ویژگیهای آن میپردازیم.
فهرست مطالب
Toggleآشنایی با تورچ جوشکاری
قبل از بررسی انواع و کاربرد تورچ جوشکاری، خالی از لطف نیست ماهیت این دستگاه پرکاربرد را بیشتر بررسی کنیم. تورچ جوشکاری را در بسیاری از مواقع با نام مشعل جوشکاری نیز میشناسند.
تورچ، شعلههای پرقدرتی دارد که با وجود حرارت آن میتوان به راحتی فلزات و آلیاژهای مختلف را ذوب کرد و به یکدیگر اتصال داد. این دستگاه برخلاف بسیاری از دستگاههای دیگر جوشکاری، به کاربران اتصالات دقیق و باکیفیتی را تحویل میدهد و در واقع شهرت اصلی تورچ را میتوان همین اتصالات قوی و محکم دانست.
به صورت کلی ساختار تورچ از یک میله بلند تشکیل شده که انتهای آن کمی خمیده و زاویهدار میباشد تا جوشکاری با دقت بیشتری انجام شود.
در نحوه کار با تورچ جوشکاری، کاربران تنها باید مشعل جوشکاری را در بین دو فلز قرار دهند تا مشعل با حرارت خود فلزات را ذوب کند و در نهایت در عرض چند ثانیه جوشکاری و اتصال دو فلز به یکدیگر انجام شود.
مشعل جوشکاری چه اجزایی دارد؟
یک مشعل جوشکاری از چندین بخش بزرگ و کوچک تشکیل شده است که در ادامه به اصلیترین بخشهای آن اشاره خواهیم کرد:
- دسته: دسته در واقع همان بخشی است که کاربر برای هدایت تورچ از آن استفاده میکند. معمولا دسته را با متریال سبک میسازند تا کاربر به راحتی بتواند از تورچ استفاده کند.
- نازل: نازل برای هدایت شعله در زمان جوشکاری کاربرد دارد. از آنجایی که حرارت در این قسمت بالا میرود، نازل را از متریال مقاوم و محکم میسازند تا طول عمر نسبتا خوبی داشته باشد.
- استینگر: استینگر نگهدارنده الکترود در محل مشخص است.
- شلنگ گاز: شلنگ گاز همان بخشی است که گاز جوش را به نازل تورچ میرساند.
- نوک تماسی: نوک تماسی در قسمت جلویی استینگر قرار میگیرد و وظیفه انتقال جریان الکتریکی از الکترود به قطعه کار را به عهده دارد.
کاربرد تورچ جوشکاری چیست؟
امروزه تورچ جوشکاری به بیشتر صنایع ایران نفوذ پیدا کرده است، به گونهای که اگر بخواهیم لیستی از کاربردهای این دستگاه تهیه کنیم، قطعا این لیست بسیار بلند و بالا خواهد شد.
از ساخت هواپیماها و اتومبیل گرفته تا ساختمان سازی، ساخت ریل راه آهن تا ساخت وسایل روزمره، همه و همه به وجود تورچ جوشکاری بستگی دارند. درست است که تورچ جوشکاری تنها ابزار جوشکاری نیست اما به یاد داشته باشید که این وسیله یکی از اصلیترین و مهمترین ابزارهای جوشکاری محسوب میشود.
به صورت کلی رایجترین کاربردهای تورچ جوشکاری شامل موارد زیر هستند:
- کشتی سازی
- صنایع خودروسازی
- مجسمه سازی
- صنعت ماشین آلات
- جواهر سازی و طلاسازی
- صنایع نفتی
- هوا و فضا
- گاز و پتروشیمی
- ساخت لوازم نظامی و ابزارآلات دفاعی
- ساختمان سازی
- و…
انواع تورچ جوشکاری
تورچهای جوشکاری بر اساس معیارهایی مانند نوع خنک کننده، نوع گاز محافظ، نحوه استفاده و نوع فلز به انواع مختلفی تقسیم میشوند.
در ادامه هر یک از این معیارها را بررسی و تورچهای جوشکاری مختلف را معرفی خواهیم کرد.
1. انواع تورچ جوشکاری بر اساس نوع خنک کننده
تورچ جوشکاری برای انجام فرایند ذوب کردن، شروع به تولید حرارت زیادی میکند که این حرارت در صورت عدم کنترل به دستگاه آسیب میزند. در چنین شرایطی برای دستگاه نوعی خنک کننده تعبیه میکنند که بر اساس آن تورچها به دو دسته هوا خنک و آب خنک تقسیم میشوند.
- هوا خنک: تورچهای جوشکاری هوا خنک به تورچهایی گفته میشود که برای جریانهای زیر 200 آمپر کاربرد دارند. چنین دستگاههایی در اثر هوا یا گازهای دیگر خنک میشوند.
- آب خنک: تورچ جوشکاری آب خنک، مناسب آمپرهای بالای 250 است و به صورت کلی در مواردی که گرمای زیادی تولید میشود از این نوع سیستم خنک کننده استفاده میکنند. همانطور که از نام این دستگاه مشخص است، در تورچ آب خنک سیستم خنک کننده بر پایه آب میباشد. از طرفی دیگر زمانی که افراد زمان طولانی نیاز به جوشکاری دارند از تورچ آب خنک استفاده میکنند.
کلام آخر
در این مقاله خواندید که تورچ جوشکاری چیست؟ و انواع تورچ جوشکاری را شناختبد؛ امروزه برای انجام فرایند جوشکاری، ابزارهای جوشکاری زیادی از جمله سیم جوش، آهنربای جوشکاری، ابزارهای اندازهگیری، سوهان جوشکاری، تورچ جوشکاری و… روی کار آمده است. کاربرد تورچ جوشکاری هم بسیار مهم است زیرا اگر قصد خرید ابزار دارید باید ابتدا تمام جوانب را بسنجید و سپس انتخابی هوشمندانه داشته باشید.