دریلهای چکشی از پرکاربردترین ابزارهای برقی هستند که امروزه به نسبت دریلهای معمولی طرفداران بیشتری دارند. شاید برایتان سوال پیش بیاید که دریل چکشی با دریلهای معمولی چه تفاوتی دارند؟ اگر بخواهیم به طور خلاصه به این سوال پاسخ دهیم، باید بگوییم که دریلهای چکشی علاوه بر چرخش دارای حالت ضربه نیز هستند. در واقع همین حالت چکشی دریل میباشد که موجب تفاوت آن با سایر ابزار شده است.
کاربرد دریل چکشی (hammer drill) در صنایع و حتی مصارف خانگی بسیار گسترده میباشد؛ اما به صورت کلی از این دریلها برای ایجاد سوراخ و حفاری در سطوح بسیار سخت استفاده میشود.
چنانچه برای حرفه خود نیازمند به خرید یک دریل چکشی مناسب هستید، پیشنهاد میشود تا پایان این مطلب با ما همراه باشید. در ادامه به پاسخ سوالات “دریل چکشی چیست؟” یا ” کاربرد دریلهای چکشی چه مواردی هستند؟” بیشتر میپردازیم.
برای آشنایی بیشتر با دریل ها پیشنهاد می کنیم مقاله “انواع دریل” جعبه ابزار را مطالعه کنید.
فهرست مطالب
Toggleآشنایی با دریل چکشی
قبل از بررسی کاربرد دریلهای چکشی، بد نیست کمی با ماهیت و چیستی این ابزارآلات برقی بیشتر آشنا شویم. دریلهای چکشی ابزاری هستند که در برخی از مواقع با نامهای دریلهای کوبهای و دریلهای ضربهای نیز شناخته میشوند.
به احتمال زیاد شاهد استفاده از دریل برای سوراخ کردن دیوار یا سایر کارهای ساده بودید؛ اما باید بدانید که این ابزار برای سوراخ کردن اجسام سخت و محکم قدرت کافی ندارند.
چنانچه برای کارهای سنگین به دنبال خرید یک دریل معمولی هستید، بهتر است هر چه زودتر این فکر را از ذهن خود بیرون کنید؛ چرا که در صورت انجام اینکار فشار زیادی به دریل معمولی وارد میشود و طولی نمیکشد که شاهد خرابی آن خواهید بود.
در زمانهایی که نیاز به ایجاد سوراخ یا حفره در اجسام سخت و محکم داریم، دریلهای چکشی بهترین گزینه هستند. این ابزارهای برقی قدرت زیادی دارند و به راحتترین و سریعترین شکل ممکن میتوانند در اجسام سخت حفره موردنظر را ایجاد کنند. یک دریل چکشی علاوه بر مکانیزم چرخش دریلهای معمولی، دارای مکانیزم ضربه نیز میباشد. البته در مواردی برخی از دریلهای چکشی، قابلیت خاموش کردن حالت ضربه را نیز دارند که در این صورت همانند دریلهای معمولی عمل خواهند کرد.
کاربرد دریل چکشی
همانطور که قبلا اشاره کردیم، دریلهای چکشی در صنعت کاربردهای مختلف و گستردهای دارند. در ادامه قصد داریم برخی از مهمترین و بارزترین کاربردهای این ابزارهای برقی را بیان کنیم.
- سوراخ کردن سطوح بتنی با دریل چکشی
سوراخ کردن سطوح و سازههای بتنی یکی از دشوارترین کارهاست که انجام آن بدون استفاده از دریلهای چکشی تقریبا غیر ممکن است. بتن به سبب داشتن سنگهای بهم پیوسته جز سختترین سطوح محسوب میشود و امکان سوراخ کردن آن با دریلهای معمولی یا سایر ابزارهای خانگی وجود ندارد. سوراخ کردن یک جسم بتنی با دریل معمولی سبب کند شدن و ساییده شدن مته میشود.
- سوراخ کردن آجر با دریل چکشی
در بسیاری از مواقع برای آویز کردن و آویختن اجسام نیاز به ایجاد سوراخ در آجر است. نمیتوان گفت انجام اینکار توسط دریلهای معمولی غیرممکن است اما باید بدانید که انجام آن با دریلهای معمولی زحمت و قدرت بیشتری نیاز دارد و از طرفی دیگر ممکن است مته کند شود. ایجاد حفره در آجر با کمک دریلهای ضربهای طی چند دقیقه و به راحتی قابل انجام است.
- سوراخ کردن سطوح فلزی با دریل چکشی
ایجاد حفره در سطوح فلزی با کمک دریلهای چکشی امکانپذیر میباشد اما به صورت کلی پیشنهاد میدهیم از روشهای دیگری برای سوراخ کردن فلزات استفاده کنید. سطح فلزات صیقلی و لغزنده است و در چنین مواقعی احتمال لغزش مته بالا میرود و ممکن است ایمنی افراد به خطر بیوفتد. با این تفاسیر تا جای ممکن از این ابزار برقی برای سطوح فلزی استفاده نکنید.
چنانچه قصد سوراخ کردن فلز را دارید، به هیچ عنوان فلز را با دست نگیرید و به جای دست از گیرههای مخصوص استفاده کنید. توصیه میشود برای دریل کردن فلزات، سرعت مته را کاهش دهید. هر چه سرعت مته بالاتر رود، گرما و حرارت آن افزایش مییابد و افزایش حرارت برابر است با کندی مته.
- سوراخ کردن انواع سنگها با دریلهای چکشی
همانطور که میدانید سنگها از سختی بالایی برخوردار هستند و سوراخ کردن آنها به آسانی امکانپذیر نیست. یکی دیگر از کاربردهای مهم دریلهای چکشی ایجاد حفره در انواع سنگها است.
دقت داشته باشید که برای سوراخ کردن سنگهای مرمر و گرانیت از دریلهای چکشی استفاده نکنید؛ چرا که دریل سبب شکستگی این نوع سنگها میشود.
- سوراخ کردن سرامیک با دریلهای چکشی
یکی از پرتکرارترین سوالات افراد این است که آیا میتوانیم از دریلهای چکشی برای سوراخ کردن سرامیک استفاده کنیم؟ بله؛ سوراخ کردن سرامیک یکی از کاربردهای این وسیله است. معمولا بیشتر افراد برای آویز اشیایی مانند آینه یا قفسه و… به سرامیک، از دریل چکشی استفاده میکنند.
برای جلوگیری از شکستگی سرامیک از مته مناسب استفاده کنید.
- تخریب به کمک دریل چکشی
از آنجایی که دریلهای چکشی توان و قدرت بالایی دارند، از آنها میتوان برای تخریب برخی از قسمتها کمک گرفت. چنانچه قصد دارید برای تخریب از دریل چکشی استفاده کنید، حتما در انتخاب مته مناسب، توجه لازم را داشته باشید تا آسیبی به مته و دستگاه وارد نشود.
در مواردی که حجم تخریب بالا است، توصیه میشود از چکش تخریب استفاده کنید.
اجزا دریل چکشی
شاید کنجکاو باشید که بدانید که اجزای دریل چکشی چیست؟ و قدرت فوقالعاده این ابزار مربوط به کدام قسمت است؟ به صورت کلی دریلهای چکشی دارای انواع مختلفی هستند، اما اجزای اصلی تمامی آنها همانند یکدیگر است.
اصلیترین اجزای دریلهای چکشی به شرح زیر هستند:
- موتور: اصلیترین بخش دریلهای ضربهای و حتی سایر دریلها را موتور آنها تشکیل داده است. موتورها تعیین کننده قدرت این ابزار هستند. به طور معمول موتور دریل، هر چه قدرت بالاتری داشته باشد، از دستگاهها میتوان برای امور سختتری استفاده کرد. معیار اندازهگیری قدرت موتور با واحد ولت تعیین میشود.
- بدنه: بدنه یکی از مهمترین بخشهای دریلهای چکشی است که در زمان خرید باید به آن توجه ویژه داشت. هر چه بدنه دریل سنگینتر باشد، کار با دستگاه به نسبت سختتر میشود و کاربر بعد از گذشت مدت زمانی کوتاه احساس خستگی میکند. البته به این نکته توجه داشته باشید که نسبت بدنه به اندازه موتور تعیین میشود. از دیگر دلایل اهمیت بدنه دریل، استحکام آن است. هر چقدر بدنه جنس بهتری داشته باشد، دریل شما نیز به نسبت عمر طولانیتری دارد و روند استهلاک آن با شیب کمتری طی میشود.
- کلیدهای دریل چکشی: کلیدها از دیگر اجزای دریل هستند که به راحتی در قالب بیرونی این دستگاه مشخص میباشند. با کمک کلیدها میتوان حالتهای مختلف دستگاه را عوض کرد و یا وضعیت دستگاه را از روشن به خاموش و باالعکس تغییر داد.
- گیربکس: گیربکس در دریلهای چکشی میتواند سرعت و قدرت موردنظر را ایجاد کند.
مزایا و معایب دریل چکشی
اگر قصد خرید دریلهای برقی را دارید، اما بین انتخاب دریل معمولی و دریل چکشی مردد هستید، پیشنهاد میدهیم حتما نگاهی به مزایا و معایب هر یک بیندازید. در ادامه لیستی کوتاه از مزیتها و معایب دریل چکشی تهیه کردیم که بررسی آن برای داشتن خریدی بهتر، خالی از لطف نیست.
مزیتهای دریل چکشی
- دریلهای چکشی به نسبت دریلهای معمولی قدرت بیشتری دارند.
- برای امور سخت و دشوار میتوان از دریلهای چکشی استفاده کرد.
- تنوع در کاربرد بیشتری دارند و دامنه کاربردی آنها وسیعتر است.
- غالبا دریلهای چکشی با خاموش کردن حالت ضربهای، قابلیت تبدیل به دریلهای معمولی را دارند.
- به طور پیوسته میتوان از آنها برای ساعتهای طولانیتری استفاده کرد.
- عملکرد آنها به نسبت دریلهای معمولی بهتر است.
معایب دریلهای چکشی
- دریلهای چکشی معمولا دارای قیمت بسیار بالایی هستند.
- دریلهای چکشی دارای محدودیت برقی هستند و در صورت عدم وجود برق نمیتوان از آنها استفاده کرد.
- دریلهای چکشی برخلاف دریلهای شارژی دارای سیم برق هستند که در بسیاری از مواقع ممکن است محدودیت ایجاد کند.
- وزن دریلهای چکشی معمولا به نسبت بالاست.
راهنمای خرید دریل چکشی
در زمان خرید دریل چکشی باید به چه نکاتی توجه کنیم؟ چه نوع دریل چکشی را باید انتخاب کنیم؟ چنانچه شما هم به دنبال پاسخ این سوالات هستید، حتما تا پایان این مطلب همراه باشید.
- نوع مصرف: در زمان خرید دریل چکشی به اولین نکتهای که باید توجه کنیم، تعیین نوع مصرف است. افراد باید بدانند که عموماً از این دستگاه برای چه کاری میخواهند استفاده کنند.
- توان: حتماً میدانید که هر چقدر توان دستگاه یا همان ولتاژ دستگاه بالاتر باشد، دستگاه قدرت بیشتری دارد. اگر برای کارهای سنگین نیاز به دریل چکشی دارید، دستگاههایی با توان بالا خریداری کنید.
- وزن دستگاه: وزن دستگاه یکی از مهمترین نکات است که به هیچ عنوان در زمان خرید نباید از آن غافل شد. هر چقدر که وزن دستگاه بالاتر باشد، استفاده از آن برای کاربر نیز سختتر است. به عبارتی دیگر هر چه دستگاه سنگینتر باشد، کاربر زودتر خسته میشود و استفاده طولانی مدت از دریل برایش غیرممکن است.
- سایز سه نظام: در هنگام خرید به سایز سه نظام دقت داشته باشید؛ چرا که هر چه سایز سه نظام بزرگتر باشد، متههای بزرگتری میتوان استفاده نمود. استفاده از متههای بزرگتر برابر با ایجاد حفرهها و سوراخهای بزرگتر است.
- قابلیتهای دستگاه: دریلهای ضربهای قابلیتهای یکسانی ندارند و برخی از آنها از آپشنهای ویژهای برخوردارند.
- اقلام اضافه: برخی از دریلهای چکشی دارای اقلام اضافی مانند چراغ قوه، دسته کمکی، آچار سه نظام و… هستند. چنانچه به این اقلام نیاز دارید، در زمان خرید از آن غافل نشوید.
کلام آخر
اگر پیشبینی میکنید که دائماً برای انجام کارهای سنگین نیاز به دریل چکشی دارید، بهتر است در خرید این ابزار شک نکنید. استفاده از دریلهای معمولی به جای دریلهای چکشی علاوه بر اینکه فشار زیادی را به دستگاه و مته وارد میکند، در بسیاری از مواقع کار را پیش نمیبرد. دریلهای معمولی از نظر قدرت و کارایی اصلا شبیه به دریلهای چکشی نیستند.
از طرفی دیگر دریلهای چکشی معمولا دارای کلیدی برای خاموش کردن حالت ضربه هستند، که در این صورت شما با یک تیر دو نشان میزنید و با خرید یک دریل چکشی، یک دریل معمولی را نیز در دست دارید.
دقت داشته باشید که دریلهای چکشی نیز دارای انواع مختلفی هستند و در زمان خرید با توجه به نیاز خود باید مناسبترین گزینه را انتخاب کنید. در این مطلب سعی داشتیم به سؤالات “دریل چکشی چیست؟” و “کاربرد دریل چکشی چه مواردی است؟” پاسخی کامل و جامع بدهیم. امیدواریم این نکات برای شما نیز مفید واقع شده باشد.